Tünaydın Caminito ailesi!
Konumuz Beba Pugliese (1936 – …. ), Osvaldo Pugliese’nin kızı, piyanist, besteci ve orkestra şefi, Tango’nun en güçlü kadınlarından.
Beba Pugliese and Osvaldo Pugliese
1936’da doğduğunda babası yeni yaptığı “Amargura” adlı bestesinin adını “La Beba” olarak değiştirmiş. “La Beba” ilk olarak 1946’da yine Pugliese gibi De Caro ekolünden gelen Pedro Laurenz tarafından yorumlanmış. 1947’de Francini-Pontier, 1953’de Eduardo Del Piano orkestraları tarafından yorumlanarak kayıt altına alınmış. Beba kendi adına yapılmış besteyi dinlediğinde on yaşında.
1947’de “La Beba”nın Francini-Pontier Orkestrası yorumu:
1972’de Osvaldo Pugliese “La Beba”yı kendi orkestrası ile kayıt altına almış. Beba 36 yaşında ve 1972’de tangodan çok klasik müziğin içinde. Chicho ve Juana’nın 2015’te Moskava’daki performanslarını izliyoruz. Performans Nuevo tarzında, Pugliese yorumunun dramatizmine ve dışa vurumculuğuna klasik bir dans performansına nazaran çok daha uygun.
Beba Pugliese’nin Jorge Firpo ile Osvaldo Pugliese’nin 1953’te kaydettiği “La Rayuela” çalarken dansları var. Dans mekanı “La Milonguita” Armenia caddesinde Ermeni göçmenlerin Buenos Aires’de yoğun yaşadıkları bölgede.
Buenos Aires’te Tangonun klasik mekanlarından olduğu için La Milonguita’ya da link vermek isterim.
Beba’nın tüm ailesi müzisyen, anne tarafı da baba tarafı da enstrümantalistler, aranjörler, bestecilerle dolu. Aile içinde başlayan müzik eğitimine 10 yaşından itibaren Arjantin’in önemli klasik piyano hocaları ile devam etti ve “Klasik piyanist” olarak kabul gördü. 1980’de ilk defa kendi quintet’ini (Beşlisini) kurdu ve Tango çalmaya başladı. Tango piyanistleri içinde en çok Orlando Goñi’den etkilenmişti.
Beba iki evlilik yaptı, ilkinden oğlu “Osvaldo” doğdu. Osvaldo 1993’te vefat etti. İkinci evliliğinden de kızları Lisandro ve Maria Carla doğdular. Carla da annesi ve dedesi gibi piyanist-besteci müzisyen oldu. Burada da Beba Pugliese babasının Recuerdo’sunu kendi orkestrası ile çalarken.
Beba sadece yorumcu olarak kalmadı, çok sayıda bestede de imzası var. Soyadının ağırlığını hakkı ile taşımaktaydı ve 2007’de hazırladığı, içinde kendi bestelerinin bulunduğu albüme “Dinastía Pugliese” (Pugliese Hanedanlığı) adını verdi. Bu albümden kendi bestesi “Ostinato”da Chicho ve Juana’nın 2013’de İspanya Zaragoza’da Tango Festivali’ndeki performanslarını izliyoruz. Ostinato İtalyanca, İspanyolca değil. “İnatçı” demek. Albümü “Pugliese” ailesine adandığına ve besteye İtalyanca bir isim verdiğine göre babasının veya dedesinin hayata karşı duruşlarını kastediyor olmalı. Osvaldo Pugliese’nin öyle bir adam olduğunu, tüm yıldırmalara rağmen politik duruşundan vazgeçmediğini, “Ostinato” olduğunu biliyoruz. (Ostinato müzikal terminolojide de kullanılıyor; müzikte kısa ifade biçimlerine, kısa cümleciklere, arpejlere de ostinato deniyor. Beba Pugliese belki de her iki anlamını da aynı anda kullandı. )
Beba’nın kızı Carla aynı besteyi, “Ostinato”yu, yeniden yorumlamış, bir miktar Neo Tango’ya dönüştürmüş. 2005’te çıkardığı albümü “Ojos Verdes Cerrados”un ilk şarkısı yapmış. Yani aslında o da ailesinden yola çıkmış.
Beba’nın 1995’te yaptığı “Sueños y Sombras” (Rüyalar ve gölgeler) albümünde aynı adı taşıyan bestesini dinliyoruz. Klasik müzik geçmişi ile Pugliese’nin “La Yumba” etkisi bu şarkıda harmanlanmış. Adından da anlaşılacağı gibi Jung’un Psikanalizi ile ilgilenmiş, kendisini ve çevresini anlamak için çok çalışmış olmalı: “Rüyalar ve Gölgeler”i dinliyoruz. TangoMujer dansçıları Valeria Solomonoff ve Sharna Fabiano 2006’da San Francisco’da “Extreme Tango” prodüksiyonunda performans yapıyorlar. Bu sahne, sahnenin arkasında yer alan Pier Voulkos’un rüyası olarak gösteriliyor.