Sevgili İzmirli Tangoseverler uzun bir aradan sonra tekrar buluşuyoruz. Saat sınırlamalarından dolayı bir süre daha Milonga yapamayacağız, ama bunun yerine Milonga tadında bir Practica yapmak istiyoruz.
Feraye Cafe önünde Mehmet Sinan Özdemir ve Dilsat Özdemir hocalarımız
Antikacılar Çarşısı Avlusu – Kemeraltı
Umarız ki bu akşam ilkini düzenleyeceğimiz Kemeraltı Antikacılar Çarşısı’ndaki Feraye Cafe Practicaları sınırlamalar kalkınca İzmir Milonga klasiklerine dönüşür. Practica çarşının avlu kısmında yapılacak. Genişçe bir mekan, zemini ve akustiği iyi durumda. Çatısı kapalı, yaz kış kullanılabilir, yüksek tavanlı, ferah bir yer.
Feraye’nin fiyatları da çok uygun. Kemeraltı’nı canlandırmak için Tango camiasını da harekete geçirmek lazım.
Feraye Cafe’de 12 Haziran 2021 tarihi itibarı ile fiyatlar. Çok daha fazla içecek çeşidi var. Sıcaklar da var. Ayrıca mutfağında da şefimiz Şahan abi var.
Beni takip eden arkadaşlarım bilirler, genellikle geceleri bir concept/fikir etrafında önceden hazırlarım. Böylece geçen zamanı bütünlüklü ve anlamlı kılmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar Fundamentals Milongalarında müzikal içeriklerin Tango Kültürü açısından bilgilendirici, eğitici olmasını hedefledim. Bunun dışındaki Milongalarda ise tıpkı senaryo yazar gibi duygu akışlarını müzikal akış üzerinden planlıyorum. Bu tür milongalarda programa sadık kalmadığım da oluyor, ama güncellemeyi de online yaptığım için anında internette oluyor.
Uzunca bir süredir MP3 arşivi ile değil de Spotify üzerinden müzikleri düzenliyor ve içerikleri sizlerle paylaşıyorum. Tango kültürünün ve DJ’liğin gelişebilmesi için bu bilgi ve deneyimlerin insanlara ulaşabilmesi gerekiyor. MP3’lerle bunu başarmanın imkanı yoktu, Spotify’a anında cep telefonunuzla ve bilgisayarınızla erişilebiliyorsunuz. Bu çalışmaları kendi tercihlerinize göre esnek bir biçimde başka Milonga ve Practicalara adapte edebilirsiniz. Hatta program online görüldüğü için hangi tandada kiminle dans edeceğinizi önceden planlayabilir, arkadaşlarınızla sözleşebilirsiniz, gelip DJ masasına gelip ne çalacağımı sormanıza, parça isimlerini Shazam ile aramanıza da gerek yok, burada hepsi duruyor.
Gelelim bugünün içeriklerine:
Her ne kadar Milonga kıvamında desem de Tango’ya daha yeni adım atmışların da rahat dans edebileceği biçimde bir içerik oluşturmaya çalıştım. Ritimlerin net hissedilebileceği müzikleri seçtim. Tempoyu düşük tutmaya çalıştım. Guardia Nueva dönemi (1925-1935) ile kısa bir girişin ardından Golden Age (1935-1952) ile devam ettim. Daha çok aşina olduğumuz, bildiğimiz parçalara yer verdim, sürprizlerden kaçındım. Açılışı Guardia Nueva dönemi kayıtları ile Melodik ekolün öncüsü Fresedo’nun La Cumparsita’sı ile yapıp, Yenilikçi ekolün lideri Julio de Caro tandası ile devam etsem de Gelenekçilerin öncüsü Canaro’dan Tango, Milonga ve Vals olmak üzere 3 Tanda birden çaldım. D’Arienzo, Donato, Di Sarli tabii ki olmazsa olmazlardandı. Maffia, Demare, Calo, Laurenz, De Angelis, D’Agostino/Vargas içerikteki diğer tandalar. Finali ise kendi favorilerimle yaptım; De Caro’yu takip eden yenilikçi efsaneler Troilo ve Pugliese. Bu iki tandada da dramatik ses ögeleri var, ama Golden Age içinde yer aldıkları için tipik Arjantin Tango’ya, Milonguerolara çok uygun tandalar.
Web tarayıcı yerine Spotify uygulaması üzerinden listeye erişmek için köşedeki Spotify logosuna tıklamanız yeterli.
Bu çalışmayı bugün 23. doğum gününü kutladığımız yeğenim Orhun’a armağan ediyorum. Cortinaları da ona doğum günü sürprizi olarak hazırladığım playlistten kullanıyorum. Eskiden hatırlarsınız sevdiklerimize duygularımızı kaset miksi yaparak gönderirdik. Şimdi playlist olanağımız var. Orhun’un playlistini de aşağıda yayınlıyorum. Bill Murray’in oynadığı “Broken Flowers” filminde kahramanın yolculuk öncesi bir arkadaşının hazırladığı müzik miksi var, kahraman yolda arabasında dinliyor. İlk parça bu filmde, o arabada çalan parça “Mulatu Astatke”nin “Yegelle Tezeta”sı. Ardından sırası ile neşeli swing, jazz ve blues standartları ile devam ediyor. Sonra enerjisi yüksek parçalarla ilerliyor, sonra da coğrafyalarına, dillerine, tarihlerine, türlerine göre gruplayarak sıraladığım bir liste olarak ilerleyip Bach ile final yapıyor. İçinde Çingenelerin, Seferadların, Latinlerin Arapların ve Tango’nun kültleri de var. Hepsinin çok değerli birer hikayesi var, ama konudan fazla sapmayalım.
Aslında tam tersine konudan tamamen sapalım:
Yine fırsat bu fırsat sizi yakalamışken “Vegan Propagandası” yapmadan duramayacağım. “Vegan olun! Hayatınız güzelleşsin, dünya daha yaşanır bir yer olsun!” Halen okumadıysanız benim şu yazılara bir göz atın lütfen.
Hepinize keyifli bir akşam diliyorum.
Sevgiler,
Aren Leon