Tangonun Müzikal Elementleri - Aren Leon - Istanbul

Sevgili Tangoseverler,

 

Tangonun Müzikal Elementleri konusunu 2021-2022 sezonunda İzmir’de Caminito Art Tango Okulu’nda düzenlediğim atölyelerde dağınık olarak işliyordum. Tangonun tarihi, orkestraları, stilleri ve enstrümanları anlatılırken, şarkılar birer birer ele alındığında sıklıkla müziğin elementlerini anlamaya ve ayrıştırmaya ihtiyacımız oluyor.  Ancak Tangonun müzikal özelliklerinin diğer müzik türlerinden neden ve nasıl ayrıldığını anlamak için her müzikal elementi ayrı başlık altında mercek altına alarak incelemek gerektiğini düşündüm. 2022 Mart ayında İstanbul’da sevgili hocalarım Aydoğan Arkış ve İlkan Aydın’ın önerileri ile Tango Garaj’da kalbi büyük bir Tango grubuna hazırladığım bu içeriği şimdi blog olarak anlatıyorum. Bu çalışmalarda hocalarımla birlikte bana cesaret kaynağı olan opera sanatçısı dostlarım Aykan Aydın ve eşi Ezgi Aydın’a ve İlkan ile Aykan’ın anneleri, TSM sanatçısı sevgili Sakine Sermin Kanbur Hanıma, Tango’nun bağımsız bir kültür ve sanat alanı olmasını ve bu üretimleri ve sosyal girişimleri destekleyen değerli arkadaşlarım ve hocalarım Mehmet Danacı’ya ve Mehmet Sinan Özdemir’e çok teşekkür ediyorum.

“Tangonun Müzikal Elementleri” konusu 2022-2023 sezonuna girdiğimizde Karşıyaka Sanat ve Kültür Derneği için hazırladığım Tango Müzikolojisi Atölyeleri içinde yerini aldı. Bu konularda akademik olarak çalışan ve çalışmak isteyen arkadaşlarımın da bu bilgileri kullanmaya ihtiyacı oldu . Ancak daha önce de çok defa anlatmaya çalıştığım gibi bu çalışmaların tabiatı itibarıyla kitaba dönüştürülmesinin güç olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmaların ancak metin, ses, hareket ve görüntüyü birlikte verme imkanı sunan blog, film ve atölye ortamlarında anlaşılır kılınabileceği görüşündeyim.

Tangonun Müzikal Elementlerinin anlaşılmasının Tangonun farklı alanlarıyla ilgilenenlere önemli noktalarda faydalı olacağına inanıyorum. Müzisyen arkadaşlar Tango yorumlarken, bestelerken veya bir Tango bestesini düzenlerken kompozisyonlarını zenginleştirebilir, Tango karakterini hakkı ile verebilirler. DJ arkadaşlar orkestraları ve Tango parçalarını sınıflarken daha çok parametreye dikkat edebilir, stillere göre sınıflandırma yapabilir, sesin bedensel harekete dönüşümünü canlandırabilir ve dansçılar için daha iyi geceler düzenleyebilirler. Dansçı arkadaşlar da müziği bedenlerine kabul ederken daha fazla müzikal detayın farkına varabilir, öğrendiklerini sosyal dansta da sahne performanslarında da kullanabilirler. Tango eğitmenleri Tangoyu daha anlaşılır biçimde müzikle ilişkili anlatabilir, Tangoya çok yönlü yaklaşmak gerektiği bilgisini zengin içeriklerle ve yöntemlerle sunabilirler. Akademik çalışmalar yapanlar da sınıflanmış içeriğin ilgili her parçasını toplam konu içindeki ilişkileri ile görebilir, değerlendirebilirler ve yeni gösterme biçimleri geliştirebilirler.

Yorumlarım kimi zaman objektif, kimi zaman subjektif olabilir, ama unutmayalım ki Tangoyu tarih içinde binlerce insan yarattı ve araştırma işlerindeki biz meraklı insanlar sadece anlama çabamızı sizlerle paylaşıyor, aktarıcı olurken biraz da sezgilerimizi katabiliyoruz. Bazı eksik veya hatalı parçaları da siz okuyucuların keşfetmesi, düzeltmesi hatta kendinden katması gerekiyor.

Sizlere Tango dolu bir hayat diliyorum.

Aren Leon

 

TANGO MÜZİĞİNİN ELEMENTLERİ:

1- RİTİM

2- MELODİ

3- ARMONİ

4- YAPI / FORM (STRUCTURE)

5- SES DÜZEYİ (PITCH)

6- DİNAMİK

7- TEMPO

8- SÜRE

9- TINI/TON (TIMBRE)

10 – DOKU (TEXTURE)